Impactstory

Met ondernemende aanpak jeugdwerkloosheid in Tsjaad te lijf

Met ondernemende aanpak jeugdwerkloosheid in Tsjaad te lijf

Hyacinthe NDOLENODJI (35): “Met ons duurzame bedrijfsmodel hebben we ook op lange termijn effect.”

4,6 miljoen toetreders tot de arbeidsmarkt in 2030. Dat is de verwachting voor Tsjaad. Het zijn duizelingwekkende cijfers. Volgens Hyacinthe NDOLENODJI (35), CEO van de social enterprise Job Booster Tsjaad, maken deze cijfers meteen duidelijk waarom zijn bedrijf van toegevoegde waarde is. Samen met zijn team gaat hij de jeugdwerkloosheid in zijn land te lijf met een ondernemende aanpak.

Jarenlang werkte Hyacinthe als zelfstandig architect. Hij kent het bedrijfsleven in Tsjaad dan ook van binnenuit. Tijdens deze periode ontstond zijn passie voor jongeren en de problemen die zij ervaren op de arbeidsmarkt. “Terwijl ik als architect werkte, gaf ik als vrijwilliger loopbaan- en bedrijfscoaching aan jongeren. Omdat mijn passie voor jeugdontwikkeling groeide, besloot ik in 2017 terug te keren naar de universiteit om een master in duurzame ontwikkeling te volgen.”

Duurzaam bedrijfsmodel

Sinds januari 2022 is Hyacinthe directeur van de social enterprise Job Booster Tsjaad. De social enterprise is opgericht vanuit het Job Booster-project in Tsjaad dat door stichting Woord en Daad in 2019 is opgezet. Na zijn studie duurzame ontwikkeling was Hyacinthe betrokken bij dit project. Vanaf het begin was het doel om op een duurzame manier vraag en aanbod op de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. En dat kan volgens Hyacinthe heel goed via een social enterprise. “Met ons duurzame bedrijfsmodel kunnen we ook op de lange termijn effect sorteren. Wij kunnen namelijk zonder aanzienlijke externe financiële steun blijven werken, omdat onze klanten betalen voor onze diensten.”

Ondernemende aanpak

“Het bijzondere aan deze baan is dat hij aansluit bij mijn passie: het aanpakken van ontwikkelingsproblemen door middel van het bedrijfsleven.” vervolgt Hyacinthe. Zijn ervaring in het bedrijfsleven en zijn studie duurzame ontwikkeling komen samen in de rol die hij vervult als directeur van de social enterprise.

“Met onze ondernemende aanpak zijn we in staat om de gemeenschappen waar we werken op lange termijn te beïnvloeden. Jongeren dragen gedeeltelijk of volledig bij aan de diensten die wij leveren. Dit bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren en verhoogt hun baankansen op lange termijn. Ons team beschikt over expertise op het gebied van werkgelegenheid en ondernemerschap en over een uitgebreid netwerk van partners in de particuliere, openbare en civiele sector. Deze expertise en netwerken helpen ons om effectief te zijn.”

Jongeren

Job Booster Tsjaad richt zich specifiek op (kansarme) jongeren. Zij betalen geheel of gedeeltelijk voor de diensten van het bedrijf. Hyacinthe: “Wij bieden alles wat een jonge ondernemer nodig heeft om een bedrijf te starten en te laten groeien. Denk aan training en coaching, toegang tot de markt en financiering en een fatsoenlijke en stimulerende werkomgeving. Van groot belang voor ondernemers is het financieringsmechanisme dat wij hebben via onze bankpartner Orabank Tchad. Toegang tot financiering is een van de belangrijkste uitdagingen voor jonge ondernemers.”

Daarnaast biedt het bedrijf jongeren ondersteuning bij het vinden van een baan. Het vormgeven van een menswaardig bestaan is daarbij een belangrijk uitgangspunt. “We besteden aandacht aan goede arbeidsomstandigheden om ervoor te zorgen dat de baan bijdraagt aan een menswaardig bestaan.”

Netwerk

Een goed netwerk is van cruciaal belang om als social enterprise succesvol te kunnen opereren, is de stellige mening van Hyacinthe. “We kennen de context van Tsjaad en de jeugdcontext in het bijzonder. We zijn stevig geworteld in de samenleving omdat we nauw samenwerken met lokale jeugdorganisaties. Ons netwerk van partners helpt ons om effectief te zijn in ons werk. Zo zijn we in staat een duurzame partner te zijn, voor jongeren en organisaties.”

Dienen en leren

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, wordt vaak gezegd. Wat Hyacinthe daarvan vindt? “Ik heb een grote passie voor jeugdontwikkeling en ik werk graag in een jeugdige omgeving. Het is een omgeving waar veel creativiteit, innovatie, energie en dynamiek is. Ik voel me op mijn gemak in zo’n omgeving omdat ik niet alleen de jeugd dien, maar ook van hen leer.”